Ontwikkelpunt

“Communiceren is maar al te vaak de kunst van het zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten”

Daar zit ik dan; op een vakantiedag te luisteren naar de analyse van de door mij ingevulde communicatie-scan van de organisatie 7-life. Ontwikkelpunten horen. Het ontvangen rapport geeft aan dat ik met de scan ondermeer ‘antwoorden vind op vragen over communicatiestijl; je blik op de wereld, het open staan voor verandering en wanneer je ergens enthousiast voor wordt. We communiceren vaak met anderen die niet op het zelfde ‘level’ zitten als waar jij op zit. Ook een oorzaak van een ‘communicatiestoring’.

De scan kent 7 types; varierend van de ‘strateeg’ tot de ‘doener’ waarbij er ook nog aandacht wordt besteed aan ‘logica’ versus ‘verbeeldingskracht’. Dat bij mij de ‘logica’ hierin beter scoort was geen verrassing. Toch had ik het ook wel aardig gevonden als ik in mijn stijl ‘artistiek, fantasierijk, visueel’ meer tegen was gekomen.

Het rapport geeft bij mij aan dat ik houd van ‘echte mensen, mensen die hun emoties durven te tonen’. ‘Onvoorwaardelijkheid’ is belangrijk; vooral in persoonlijke relaties. Ik herken mij hier wel in maar ik realiseer mij ook dat het een valkuil is als dit niet wederzijds is. Leren we soms ook niet vaak door vallen en opstaan?

Een andere stijl is die van de ‘doordenker’. Een ‘rustige, wat teruggetrokken en observerende communicatiestijl’. Introvert, ‘gehecht aan eigen tijd’ kunnen daar ook weer bij horen. Deze stijl ligt, in mijn geval, ook dicht bij de ‘beheerder’. Na observatie en afweging volgt een weloverwogen actie. We komen dan ook snel bij de ‘doener’ uit. ‘De doener ziet dingen; details, werk dat er nog ligt, een kleine verandering in het huis, een nieuwe bril bij de ander’. Oei; hierin herken ik mij voor een deel. Complimenten over een ander kapsel of een nieuwe bril maak ik niet snel. Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat het mij vaak gewoon niet op valt. Wat dat betreft kan ik maar beter in mijn agenda zetten dat mijn vrouw een bezoekje op die dag aan de kapper heeft gebracht :).

In dit blog ga ik niet in op alle stijlen. Mooi is de vermelding dat het vooral een ‘ontwikkel-document’ is. Het geeft inzicht in je voorkeur maar ook wat je nog zou kunnen ontwikkelen. Vaak leren we door ‘schaad en schande’. ‘Ik moet zeggen dat ik hierin mij zelf nog wel eens tegen kom. En jij? ‘

Gerrit

meer informatie: www.krachtigcommuniceren.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.