Twee barbiepoppen

Voordat de dominee met de preek begint, is er het kindermoment. Vandaag heeft hij voor de gelegenheid twee barbiepoppen meegenomen. Eén aangekleed; de ander naakt. Een bruggetje naar het gelezen bijbelgedeelte uit Ezechiel 16 en de preek die daarop volgt.

In het gelezen bijbelgedeelte wordt het volk Israel vergeleken met een verwaarloosd kind, een baby, die kwetsbaar is achtergelaten in het open veld. Vol afschuw en walging kijken anderen er naar. Als er geen hulp komt gaat dit kind dood.

God zegt ‘leef’ tegen dit kind. Het kind, een meisje, groeit op en wordt mooi maar ze is nog steeds naakt. God zegt ook ‘leef’ tegen ons, tegen jou, tegen mij. Hij wil dat je Hem zoekt, door Hem (Jezus) gered wordt. Pas dan komt je leven tot bloei zoals Hij het bedoeld heeft. Even kijkend naar de naam van deze site: is dat niet werkelijk ‘evenwichtig’ leven?

God bedekt de naaktheid van de vrouw. Net zoals met die vrouw heeft God een verbond met Israel gesloten. God heeft het volk lief; niet vanuit de reden dat het een groot, betekenisvol volk was; juist niet! Het volk kan zich niet in positieve zin profileren. Het mooie is dat God zo ook een relatie met jou, met mij wil. In de doop, wat je mag zien als het sluiten van een verbond (afspraak) wordt dat ook mooi zichtbaar.

Terug naar het bijbeldeel: God doet alles voor de vrouw. Hij wast haar, kleedt haar, geeft sieraden. God maakt haar zo mooi; je kan de vergelijking ook trekken met Salomo. God gaf hem die wijsheid waardoor uit allerlei andere volken mensen bij hem kwamen om zich te verwonderen. God geeft ons ook zo veel; talenten/gaven die je gekregen hebt. Bij een training via mijn werk had ik pas aangegeven dat ik geloofde. Een opdracht was om een kort levensverhaal op papier te zetten; het geloof kwam er wel in voor maar een mede-cursist aan wie ik het voorlas vroeg wel wat ik aan het geloof had. Was voor mij wel een eye-opener om juist ook als je weet dat een niet kerkelijke dit hoort je over Hem mag vertellen.

God wil iedereen Zijn gaven geven om zo ook voor Hem te kunnen leven. Het volk Israel is vergeten hoe God hen heeft geleid; denken het uit eigen kracht zelf te kunnen. Dat geldt ook voor de vrouw uit het bijbelgedeelte; ze vertrouwt op haar eigen schoonheid. Waar vertrouwen wij op?

Na de preek speelt het combo het lied “Kom tot de Vader”. Een oproep; zowel voor je zelf maar eigenlijk voor iedereen die dit leest

Dit blog is later vandaag geplaatst op de site www.preek.nu 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.