Chaplin en de film van je leven

Charlie Chaplin: wat kan een acteur van een ‘stomme film’ te zeggen hebben? Vorige week bezocht ik in Amsterdam de musical over het leven van deze acteur. Van de buitenkant leek het in eerste instantie allemaal pracht en praal. Een gevierde acteur die het in Amerika (in eerste instantie) ook helemaal ‘gemaakt’ had. Toch klonk al relatief snel in deze musical teksten als ‘iedereen zet een masker op’. Schone schijn. Ik moest denken aan het liedje ‘Maskers af’ van Elly & Rikkert. Uiteindelijk gaan alle maskers af en zien ze je gezicht.  

Charlie startte zijn carriere vanuit een ‘underdogpositie’ en krijgt een hoofdrol; hij meet zich zelf geen ‘slachtofferrol’ aan. In zijn tijd heeft hij veel gepresteerd. Misschien ook wel doordat hij niet altijd luisterde naar adviezen van anderen maar zijn eigen wil doorzette. Aan de andere kant zorgde dat er wel voor dat hij goede waarschuwingen negeerde en daardoor familie-verhoudingen op het spel zette. Door zijn communistische banden mocht hij tientallen jaren niet meer in Amerika komen. Positief is dat hij later er toch op terug kwam en spijt had.

Chaplin had graag diverse scenes uit zijn leven over willen doen.  Zouden wij dat ook niet willen? Als je een script over je eigen leven zou mogen schrijven; wat zou je er dan in zetten? Dat materiële rijkdom niet alles is kwam Charlie ook achter.

Charlie Chaplin; topacteur bij de ‘stomme film’. Nietszeggend kan echter ook veelzeggend zijn.

Gerrit Aalvanger

PS: een mooi ‘filmscript’ voor 2017 gewenst

2 gedachten over “Chaplin en de film van je leven”

  1. Zitten in alle prachtige scripten geen stukjes waarvan je achteraf denkt; dat had ook anders gekund? Of; het moet anders maar ik vind de juiste toonzetting niet…? Stukjes waar je niet trots op bent maar horen bij het niet volmaakt zijn hier beneden?

    1. hallo Evelien, Bedankt voor je aanvulling. Ik denk dat je daaraan zeker gelijk hebt. Daarom is feedback van anderen ook zo belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *