onvoldoende zicht

Het overkwam mij vanmorgen in de kerk bij het Heilig Avondmaal. Nadat de predikant had uitgenodigd om naar de tafel toe te gaan, dacht ik nog een plekje te zien zodat ik naar voren liep. Het plekje was er wel; de stoel helaas niet.  Ik had het niet goed gezien; geen plaats dus. Op dat moment voel je je niet echt gemakkelijk. 

Gedachten komen naar boven. Ik moet denken aan de gymles op de lagere en middelbare school waarbij ik, vanwege het ( ontbreken van) talent nou niet bepaald als eerste uitgekozen werd voor het team. “geen plaats’.

Ik hoor het van anderen: ‘geen plaats’ in een bepaalde groep op school;  geen uitnodiging voor een verjaardag terwijl de rest van de klas wel is uitgenodigd. Sommigen gaan hierdoor er (later)  letterlijk (psychisch) aan onder door.

Als ik later (alsnog) aan het avondmaal zit moet ik er toch weer verder over na denken. Hoe heten wij anderen welkom (als wij denken dat het ‘vol’ is). Zetten we er een ‘stoel’ bij?  De vluchtelingenproblematiek is niet in een paar zinnetjes op te lossen maar als ik in de afgelopen week hoor dat een broer van een Syrier die nu uit nood in Barneveld woont vermoord is, zet mij dat wel tot nadenken. Maar ook: hoe vaak zet ik anderen stil bij de liefde van God voor deze wereld? Ben ik daarin uitnodigend of blokkeer ik bewust of onbewust de Weg daarnaar toe?

In gastvrijheid zijn we vaak selectief. De vraag is of wij daarin altijd wel het juiste zicht hebben. Herkenbaar?

10 gedachten over “onvoldoende zicht”

 1. in de kerk in Barneveld , ik ben ook barnevelder , en omdat er meerdere kerken zijn in Barneveld vraag ik mij af welke kerk u geweest ben ?

   1. bij deze had ik gevraagd bij welke kerk u was geweest + dat was dus de rehoboth kerk gashuisstraat 5 te Barneveld en dat kwam mij bekent voor want van hier uit zijn wei zaterdag 10-9 wezen fietsen van de bond tegen vloeken .het was een hele mooie route de 45 km de 25 hebben voor reserve die gaan we nog een keer fietsen heel erg bedankt voor deze mooie route .groetjes

 2. bij deze zal ik even antwoorden, wat een verdeelt heit onder de gelovige ik heb de kerken in Barneveld wel es geteld, heb ju wel 6 soorten geloof ,ik dacht dat god zij ,op dat alle een zijn zo als ik en U wij gaan naar Leusden naar de kerk en voor Pasen gaan katholieken en protestanten gezamenlijk in een dienst ,dan denk ik , wei zijn goed bezig .

  1. bedankt voor uw reactie. Eenheid is inderdaad belangrijk; zolang we met meerdere kerken zitten is het wel van belang om liefdevol met elkaar om te gaan.

 3. Dank je wel voor je openhartige blog. Wachten en verkeerd inschatten van een plekje lijkt me niet fijn (wij vierden trouwens ook Heilig Avondmaal ) maar … er kan dus ook een mooie blog uit voortkomen 🙂 Goede vragen om over door te denken. Al trek ik het dan nog dichterbij. Trek ik een stoel bij voor m’n kind, m’n moeder, m’n zus, m’n man … Neem ik echt de tijd voor hen. Of zit ik toch weer in dan ellendige, egocentrische kringetje rond te draaien? Hé en kon je nog wel focussen op Jezus Zelf? Bij Hem is er iedere dag plek genoeg.

 4. Er niet bij horen; ik weet er alles van. Als kind en jongvolwassene werd ik ook gepest. Mijn gevoeligheid speelde een rol. Een gevoeligheid die mij nu helpt om anderen juist te ‘zien’. Alleen God kan dat zo omkeren.

  Om uitnodigend te zijn moet je je eerst bewust worden van de Liefde van God. Wie zich bemint weet, deelt ook makkelijker uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *